hlavička
nie ste prihlásený
HOME > rakytník > Recepty - rakytník a goji
Odporučiť známemu

Recepty - rakytník a goji

Rakytnikový kompót s mrkvou

Postrúhanú mrkvu zmiešame s rakytníkovým kompótom, pokvapkáme rakytníkovým olejom (príp. olivovým), dosladíme podľa chuti medom a necháme chvíľu postáť.

Rakytníková šťava s cesnakom

Do 0,5l šťavy sa pridá 25g pretlačeného cesnaku, ktorý pôsobí konzervačne. získame tak veľmi pikantný doplnok k mäsitým, rybím a zeleninovým  jedlám. Soľ, prípadne cukor pridáme podľa chuti až pri vlastnom použití.

Mliečny nápoj s rakytníkom

Do pol litra vychladeného mlieka, pridáme 5lyžíc sladenej rakytníkovej šťavy a rozmixujeme

Nápoj ,,Slnečná dolina"

Do 0,25litru rakytnikovej šťavy sa pridajú 2 lyžice medu a doplní sa do 1 litru vodou. Nápoj sa premieša, (rozmixuje) a nechá sa vychladiť.

Čerstvá aj sušená kustovnica

Čerstvú aj sušenú kustovnicu je možné jesť aj samotnú, rovnako aj v kombinácii s orechami a iným sušeným ovocím vo forme griliášu.

Dochucovanie čajov

Kustovnica sa pridáva tiež do čajov. Plody sa nechajú vylúhovať cca 15 minút. Aj takto použité plody je možné potom konzumovať.

Osviežujúci odvar

Klasický spôsob prípravy je- variť asi jednu lyžicu kustovnice (cca 9-10 g) v 1 litry vody 5-10 minút a vývar aj s bobuľami vypiť a zjesť.

Liehový výluh nesmrteľnosti - 80 g plodov sa vloží do 1 litra 40% liehu a nechá sa 2 mesiace lúhovať. Po tejto dobe sa môže pridať trochu medu a užívať 3 lyžice aj s plodmi 2 x denne nalačno.

Ďaľšie recepty

Pre svoju jemnú chuť a účinky je kustovnica častou súčasťou kulinárskych receptov čínskej kuchyne, pridáva sa tiež do zeleninových vývarov a polievok. Často sa používa ryžová kaša s kustovnicou, táto kaša posiľuje pečeň. Výborná je kustovnica aj ako prídavok spolu s hrozienkami do bábovky, alebo vianočky.